• توجه: در صورتی که از کاربران قدیمی ایران انجمن هستید و امکان ورود به سایت را ندارید، میتوانید با آیدی altin_admin@ در تلگرام تماس حاصل نمایید.

انواع گیاهان دارویی و طریقه مصرف

Ever Green

متخصص بخش پزشکی
فرآوری
قسمت مورد استفاده ی این ریشه های این گیاه هستند که دارای ترکیبات مختلفی می باشند. مهمترین ترکیب موجود در ریشه های این گیاه اسید گلیسریزیک است که 50 بار از شکر شیرین تر می باشد و مقدار آن با توجه به شرایط محیطی و واریته ی گیاه بین 5 تا 20 درصد می باشد.
 

Ever Green

متخصص بخش پزشکی
خواص درمانی و کاربرد
مهمترین خواص درمانی ریشه های این گیاه عبارتند از: ملین،خلط آور، مدر، درمان کننده ی زخم معده و اثنی عشر، موثر در درمان بیماری های دستگاه تنفس مانند برونشیت و التهاب نای و ... . در داروسازی از عصاره ی ریشه ها برای شیرین کردن طعم داروها بصورت گسترده استفاده می شود.
احتیاطات مصرف: مصرف بی رویه ی ریشه های این گیاه بدلیل تحریک غدد فوق کلیوی و ترشح بیش از اندازه ی هورمون آلدسترون ممنوع اعلام گردیده است. این حالت سبب عوارضی چون اختلال در فعالیت های متابولیسمی، بالا رفتن فشار خون و ... می گردد. مصرف این گیاه در دوران بارداری و شیردهی منع شده است.
نحوه ی مصرف: 1 تا 4 گرم از پودر ریشه ها را بصورت دمکرده و یا جوشانده به تعداد سه مرتبه در طول روز استفاده می کنیم.
 

Ever Green

متخصص بخش پزشکی
مقايسه فعاليت آنتي اكسيداني عصاره شيرين بيان (Glycyrrhiza glabra L) با آنتي اكسيدان هاي تجاري در كرم هيدروكينون 2 درصد.


سابقه و هدف: با توجه به عوارض مختلف گزارش شده از آنتي اكسيدان هاي تجاري، در سالهاي اخير، تحقيقات بر روي دستيابي به آنتي اكسيدان هاي سالمتر و موثرتر از منابعطبيعي، متمركز شده است. هيدروكينون، يك ماده روشن كننده است كه براي روشن نمودننواحي هيپرپيگمانته در فرآورده هاي آرايشي بكار مي رود. اين ماده شيميايي به سختيپايدار ميشود و بر اثر اكسيداسيون، به سرعت درمعرض هوا قهوه اي رنگ مي گردد. در اينپژوهش اثر آنتي اكسيداني عصاره متانولي شيرين بيان در مقايسه با آنتي اكسيدان هايتجاري مورد بررسي قرارگرفته است.
مواد و روش ها: پودر ريشه خشك شده شيرين بيان بامتانول عصاره گيري شد. فعاليت آنتي اكسيداني عصاره در مقايسه با آنتي اكسيدان هايتجاري ( سديم متابي سولفيت و بوتيل هيدروكسي تولوثن) در غلظت هاي 0.1، 0.5، 1 و2درصد (وزني/وزني) در كرم هيدروكينون 2 درصد بررسي گرديد. فرآورده هاي حاويس آنتياكسيدان ها و عصاره فوق به مدت سه ماه در دماي 25±0.5 درجه سانتيگراد و 45±0.5 درجه سانتيگراد و به دور از نور نگهداري شدند. پايداري فيزيكي و درصد هيدروكينونباقيمانده پس از 2 هفته، 1، 2 و 3 ماه بررسي گرديد. جهت اندازه گيري ميزانهيدروكينون باقيمانده از روش اسپكتروفتومتري UV و طول موج 294 نانومتر استفادهشد.
يافته ها: نتايج مطالعه حاكي از تسريع تخريب هيدروكينون با افزايش دما بود. افزايش غلظت آنتي اكسيدان سبب افزايش درصد هيدروكينون باقيمانده در فرآورده ميگرديد. اما افزايش درصد آنتي اكسيدان هاي تجاري به ويژه در مورد سديم متا بي سولفيتيك درصد و بوتيل هيدروكسي تولوئن دو درصد، سبب كاهش پايداري فيزيكي فراورده گرديد. در ماه سوم، در هر دو دماي 25 و 45 درجه سانتي گراد، عصاره در تمامي غلظت ها فعاليتآنتي اكسيداني بيشتري را در مقايسه با آنتي اكسيدان ها تجاري نشان داد (P<0.001). در دماي سوم، فرآورده هاي حاوي 0.1، 0.5، 1 و 2 درصد عصارهپايداري فيزيكي مناسبي را با مقدار هيدروكينون باقيمانده 72، 76، 78 و 81 درصد (بهترتيب افزايش غلظت) در دماي 25 درجه سانتي گراد و 51، 55، 60 و 63 درصد در دماي 45درجه سانتي گراد، نشان داد.
استناج: با استفاده از اين نتايج مي توان عصارهشيرين بيان را با غلظت هاي 0.5 و 1 درصد، به عنوان يك آنتي اكسيدان طبيعي موثر برايمواد حساس به اكسيداسيون پيشنهاد نمود.
 

Ever Green

متخصص بخش پزشکی
اندازه گيري گليسيريزين در ريشه گياه شيرين بيان (.Glycyrrhiza glabra L) توسط دستگاه كروماتوگرافي مايع با كارايي بالا (HPLC)



ريشه گياه شيرين بيان (Glycyrrhiza glabra L.) به طور عام ليكوريس ناميده ميشود كه به عنوان عامل شيرين كننده و بيش از دو هزار سال كاربرد دارويي داشته است. ليكوريس داراي پنج حلقه ساپونين تريترپن به نام اسيد گليسيريزينيك است. اين تركيب متعلق به مشتقات بتا - آميرين(b-amyrin) مي باشد. شيرين بيان به خاطر مزه شيرين آن به عنوان عامل ضد التهاب، آلرژي و زخم شناخته شده است. تاكنون جهت ارزيابي مقدار گليسيريزين در ريشه گياه شيرين بيان و عصاره هاي حاصل از آن از روشهاي مختلفي استفاده شده است، كه تماما غير اختصاصي و متكي به روشهاي غير مستقيم مي باشند.
در اين تحقيق جهت تشخيص مقدار گليسيريزين در نمونه هاي ريشه شيرين بيان، از روش (بدون هيدروليز ماده) يعني با استفاده از دستگاه كروماتوگرافي مايع با كارايي بالا (HPLC) صورت گرفته است. در اين روش جداسازي گليسيريزين از ديگر اجزاي موجود در عصاره ريشه گياه با استفاده از مرحله معكوس صورت گرفت، كه نتايج رضايت بخش و قابل تكرار مي باشند. ريشه گياه از مزرعه گياهان دارويي در باغ گياه شناسي ملي ايران، جمع آوري گرديد. سپس اقدام به استخراج عصاره توسط حلال و شناسايي تركيب اسيد گليسيريزينيك توسط دستگاه (HPLC) نموديم. مقدار تركيب در نمونه 1.5 درصد تعيين گرديد. اين روش مشكلات در روشهاي قبلي را دفع كرده است.
 

Ever Green

متخصص بخش پزشکی
بررسي اثر عمق كاشت و اندازه ريزوم بر رشد بالاي زميني گياه شيرين بيان (.Glycyrrhiza glabra L)


به منظور بررسی اثرات عمق کاشت و اندازه ریزوم بر رشد قسمت بالای زمینی گیاه شیرین بیان آزمایشی در گلخانه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی مشهد در سال 1380 انجام شد. آزمایش به صورت فاکتوریل و با دو عامل عمق کاشت در سه سطح (10، 20 و 40 سانتی متر) و اندازه ریزوم در سه سطح (2،1 و 3 جوانه ای) در قالب طرح کاملا تصادفی و با دو تکرار انجام شد. با افزایش عمق کاشت و اندازه ریزوم سطح برگ و وزن خشک آن افزایش یافت. وزن خشک ساقه در عمق های پایین کاهش ولی با افزایش اندازه ریزوم، وزن خشک آن افزایش یافت. بالاترین وزن خشک کل در عمق 20 سانتی متر بدست آمد که بسیار نزدیک به وزن خشک عمق 40 سانتی متر بود و ریزوم سه جوانه ای نسبت به دو ریزوم دیگر، بالاترین وزن خشک کل را تولید نمود این طور به نظر می رسد که قرار گرفتن ریزوم های سه جوانه ای در عمق 20 سانتی متری سبب تهییج رشد شیرین بیان می شود.
 

Ever Green

متخصص بخش پزشکی
بررسي ميزان گليسيريزيک اسيد در كالوسها و ريشه‌هاي طبيعي چند جمعيت از گياه شيرين بيان



در پژوهش حاضر مقدار اسيد گليسيريزيك (GA) در ريشه‌هاي طبيعي و كالوس‌هاي چند جمعيت از گياه شيرين بيان با روش HPLC تعيين گرديد. ريشه‌ها و بذرهاي گياه مذكور از مناطق آباده، جوپار و ويسيان جمع‌آوري شدند. نتايج حاصل از بررسي تغييرات اسيد گليسيريزيك در ريشه‌ها نشان داد كه مقدار اين تركيب در جمعيت‌هاي مختلف، از تفاوت معني‌داري برخودار نيست. همچنين به منظور بررسي تاثير عواملي چون نوع واريته و خاستگاه قطعه جدا كشت بر توليد اسيد گليسيريزيك، با استفاده از قطعات جدا كشت ريشه‌اي حاصل از بذرها در محيط كشت MS داراي 2,4-D) 0.5 mg.1 -1 و (IAA و BAP 0.1 Mg.1 -1 كالوس ايجاد گرديد. ميزان رشد و مقدار اسيد گليسيريزيك در كالوسهاي شش هفته‌اي محاسبه شد. نتايج نشان داد كه ميزان رشد و مقدار اسيد گليسيريزيك در جمعيت‌هاي مختلف به طور معني‌داري تفاوت دارد. در كالوس‌هاي فارس واريته گلاندوليفراي شيرين بيان كه از رشد بيشتري برخوردار است، كمترين ميزان اسيد وجود دارد و بيشترين مقدار آن در كالوس‌هاي فارس واريته گلا براي شيرين بيان مشاهده مي‌شود
 

Ever Green

متخصص بخش پزشکی
جنبه هاي اكوفيزيولوژيكي جوانه زني شيرين بيان (.Glycyrrhiza glabra L) در واكنش به دما


شيرين بيان گياهي صنعتي و دارويي است كه در ايران بعنوان علف هرز عمده مزارع ديم و باغات كشور شناخته مي شود. خصوصيات جوانه زني بذور جمع آوري شده شيرين بيان از كرمانشاه و فارس تحت تيمار دماهاي ثابت (0، 3، 10، 15، 20، 25، 30، 35 و 40 درجه سانتيگراد) مورد بررسي قرار گرفت. بيشترين درصد جوانه زني در بذور كرمانشاه و فارس به ترتيب در دماي 25 و 20 درجه سانتيگراد مشاهده شد و درصد نهايي جوانه زني بذور فارس بيشتر از كرمانشاه بود. در دماي 40 درجه سانتيگراد درصد نهايي جوانه زني در بذور كرمانشاه و فارس به ترتيب 27 و 43 درصد بدست آمد. سرعت جوانه زني نيز روند مشابهي را دارا بود. براي هر دو جمعيت، كوتاه ترين زمان رسيدن به 10، 50 و 90 درصد جوانه زني در محدوده 20 تا 30 سانتيگراد براي هر دو جمعيت كوتاهترين زمان حاصل شد. درجه حرارت كمينه، بهينه و بيشينه جوانه زني به ترتيب 2.2، 29.1، 45.3 سانتيگراد براي بذور جمع آوري شده از كرمانشاه و 2.4، 29.2، 44 درجه سانتيگراد براي بذور جمع آوري شده از فارس بود.
 

Ever Green

متخصص بخش پزشکی
مرزنجوش بُستانی (مرزنگوش بستانی – مرزنگوش تر)
Origanum majorana
Syn: Majorana hortensis
Majoram
Lamiaceae

معرفی و گیاهشناسی
مرزنجوش بُستانی یکی از گیاهان دارویی قدیمی جهان است که مردمان مصر و یونان باستان این گیاه را می شناخته اند و از آن به عنوان ادویه استفاده می کرده اند. مرزنجوش بستانی گیاهی علفی و چندساله است که ارتفاع آن گاها به 50 سانتی متر نیز می رسد. برگ های تخم مرغی شکل و گل های سفید آن که توسط 4 ردیف براکته پوشیده هستند، از علائم مشخص برای شناسایی این گیاه محسوب می شوند. بوی بسیار زیبای این گیاه چنان انسان را به خود جلب می کند که یکی از اساتیدم نام این گیاه را ادکلن طبیعی گذاشته بودند.
 

Ever Green

متخصص بخش پزشکی
پراکنش و نیازهای اکولوژیکی
مرزنجوش بستانی بومی جنوب غربی آسیا است و در کشورمان در مناطق جنگلی شمال بصورت خودرو یافت می شود. مرزنجوش بستانی در طول رویش به هوای گرم، نور کافی و رطوبت متوسط نیاز دارد.


کاشت، داشت و برداشت
تکثیر این گیاه معمولا توسط بذر و به دو صورت مستقیم و غیر مستقیم انجام می گیرد. کشت مستقیم بذور در نیمه ی دوم اسفند ماه در زمین اصلی انجام می گیرد و در این مورد انتخاب بذور دارای قوه نامیه بالا اهمیت فراوانی دارد. بذور مرزنجوش بستانی معمولا به مدت 2 تا 3 سال دارای قوه نامیه مناسبی هستند. کشت غیر مستقیم بذور در اوایل اسفند ماه در خزانه ی زیر پلاستیک انجام می گیرد. بذور معمولا در دمای 12 تا 15 درجه شروع به جوانه زنی می کنند و بین 10 تا 20 روز پس از کاشت سبز می شوند.
این گیاه در اوایل رویش دارای رشد کندی است و به همین خاطر مبارزه با علف های هرز در اوایل رویش بسیار اهمیت دارد. مرزنجوش بستانی دارای سیستم ریشه ی ضعیف و سطحی است و به همین دلیل آبیاری منظم در مورد این گیاه اهمیت ویژه ای دارد.
برداشت در زمان گل دهی گیاه صورت می گیرد که بصورت قطع اندام رویشی گیاه از فاصله ی 5 سانتی متری خاک است. عمل برداشت در شرایط مناسب محیطی تا 4 مرتبه در طول فصل رویش می تواند انجام گیرد. عملکرد اندام خشک این گیاه به میزان 8/1 تا 5/2 تن در هکتار گزارش شده است.
 

Ever Green

متخصص بخش پزشکی
فرآوری
سرشاخ های گلدار و برگ های این گیاه دارای اهمیت دارویی می باشند و دارای ترکیباتی چون اسانس، تانن، رزین، فلاونوئید و ... هستند. میزان اسانس در برگ های این گیاه بیشتر از سایر قسمت ها است و مهمترین اجزای اسانس شامل گاماترپینن، لینالول، آلفاترپینول و ... می باشند.

خواص درمانی و کاربرد
برگ ها و سرشاخه های گلدار این گیاه دارای خواص درمانی چون ضد نفخ، آرام بخش، مقوی معده و خلط آور هستند و در استعمال خارجی برای التیام زخم ها کاربرد دارند.
احتیاطات مصرف: هیچ موردی گزارش نشده است.
نحوه ی مصرف: 5 تا 10 گرم از اندام خشک شده ی گیاه را به صورت دمکرده به تعداد سه مرتبه در طول روز مصرف نمائید.
 

Ever Green

متخصص بخش پزشکی
شناسايي تركيبهاي متشكله اسانس مرزنجوش اروپايي (.Origanum majorana L)


سرشاخه گلدارگياه مرزنجوش اروپايي (.Origanum majorana L) دراوايل مردادماه سال 1378 از باغ گياه شناسي ملي ايران واقع در محل موسسه تحقيقات جنگلها و مراتع (تهران) جمع آوري و پس از تاييد آن توسط بخش گياه شناسي موسسه، از گل خشك آن به روش تقطير با بخار آب و در مدت زمان 45 دقيقه اسانس گيري شد. راندمان اسانس گيري براساس وزن گل خشك 0.3% بدست آمد. سپس جهت شناسايي كمي و كيفي تركيبات، روغن اسانسي مذكور به دستگاه هاي گاز كروماتوگراف (GC) و گاز كروماتوكراف متصل به طيف سنج جرمي (GC/MS) تزريق گرديد. در ميان 24تركيب شناسايي شده در اين روغن اسانسي، به ترتيب تركيبات ليناليل استات (26.1%) و سابينن (12.0%) بيشترين ميزان را به خود اختصاص مي دهند.
 

Ever Green

متخصص بخش پزشکی
شناسايي تركيبات متشكله اسانس مرزنجوش گونه .Origanum majorana L


سرشاخه گل دار گياه مرزنجوش اروپايي (Organum manorana L.) كاشته شده در باغ گياه شناسي ملي ايران در اوايل مرداد ماه سال 1378 جمع آوري و پس از تاييد آن توسط بخش گياه شناسي موسسه تحقيقات جنگل ها و مراتع، از گل خشك آن به روش تقطير با بخار آب و در مدت زمان 45 دقيقه اسانس گيري شد. راندمان اسانس گيري بر اساس وزن گل خشك 0.3 درصد به دست آمد. سپس جهت شناسايي كمي و كيفي تركيبات، روغن اسانسي مذكور به دستگاه هاي گاز كروماتوگراف (GC) و گاز كروماتوگراف متصل به طيف سنج جرمي (GC/MC) تزريق گرديد. در ميان 24 تركيب شناسايي شده در اين روغن اسانسي، به ترتيب تركيبات ليناليل استات 36.1) درصد( و سابي نن 12.0) درصد( بيشترين ميزان را به خود اختصاص دادند.
 

Ever Green

متخصص بخش پزشکی
مریم گلی
Salvia officinalis
Sage – Purple Sage
Lamiaceae

معرفی و گیاهشناسی

معرفی و گیاهشناسی
مریم گلی یکی از قدیمی ترین گیاهان دارویی مورد استفاده در طب سنتی است که نام علمی آن از کلمه ی لاتین سالوار Salvare به معنای شفادهنده گرفته شده است. مریم گلی یک گیاه دارویی علفی و چندساله است که ارتفاع اش به 40 تا 80 سانتی متر می رسد. قسمت های مختلف این گیاه دارای کرک های خاکستری رنگ است و برگ های این گونه ی مریم گلی برخلاف گونه های دیگر بلند و نیزه ای شکل می باشد. گل های این گیاه به رنگ آبی مایل به بنفش هستند. میوه ی این گیاه فندقه ای است به رنگ قهوه ای تیره و وزن هزار دانه ی آن 6/7 تا 8/7 ذکر گردیده است.
 

Ever Green

متخصص بخش پزشکی
پراکنش و نیازهای اکولوژیکی
مریم گلی بومی مناطق شمال مدیترانه است و این گیاه بومی کشورمان نیست ولی بخاطر اهمیت دارویی اش در کشورمان کشت و کار می شود. مریم گلی گیاهی است که به گرما و هوای خشک برای رشد مطلوب نیاز دارد و خاک های دارای بافت متوسط را برای رویش می پسندد.
 

Ever Green

متخصص بخش پزشکی
کاشت، داشت و برداشت
برای آماده سازی زمین در فصل پائیز عملیات شخم و افزودن کود دامی پوسیده انجام می گیرد. تکثیر این گیاه بوسیله ی بذر یا از طریق تقسیم بوته امکان پذیر است و برای این کار معمولا در روش کشت مستقیم بذور را در اواخر آبان ماه در ردیف هایی با فاصله ی 50 سانتی متر و با فاصله ی 50 سانتی متر از هم کشت می نمایند. کشت غیر مستقیم بذور در اوایل بهار با استفاده از خزانه هوای آزاد صورت می گیرد. نشاهای حاصل را در اوایل پائیز به زمین اصلی منتقل می نماییم. میزان بذر مصرفی در روش کشت مستقیم 15 تا 20 کیلوگرم است و در روش کشت غیرمستقیم 5/1 تا 2 کیلوگرم می باشد که نشان دهنده ی صرفه جویی اقتصادی در کشت غیرمستقیم می باشد. تکثیر این گیاه از طریق تقسیم بوته در مورد گیاهان 3 تا 4 ساله در فصل پائیز قابل انجام می باشد.
 

Ever Green

متخصص بخش پزشکی
عملیات داشت این گیاه شامل آبیاری منظم، استفاده از کودهای شیمیایی در صورت نیاز (البته حتی المقدور توصیه به استفاده ی بسیار کم از این کودها در کشت گیاهان دارویی می باشد بخصوص اگر قصد صادرات دارید !!) و مبارزه با علف های هرز می باشد.
برداشت شامل چیدن برگ ها یا قطع پیکر رویشی گیاه است که از سال دوم به بعد می توان 2 تا 3 مرتبه این عمل را انجام داد. میزان عملکرد محصول تازه ی این گیاه در سال دوم 5/2 تا 3 تن در هکتار ذکر شده است که در سال های بعد این میزان افزایش چشمگیری می یابد.

 

Ever Green

متخصص بخش پزشکی
فرآوری
برگ ها و سرشاخه های مریم گلی دارای اسانس، موسیلاژ، ترکیبی به نام سالوین، فلاونوئید، ساپونین و .. هستند. اسانس این گیاه دارای ترکیباتی چون تویون، سینئول، کامفور، پینن و .. است و به رنگ زرد بسیار کمرنگ می باشد.



خواص درمانی و کاربرد
برگ ها و سرشاخه های گلدار مریم گلی خواص درمانی متعددی دارند که مهمترین آنها عبارتند از: ضدعفونی کننده (در صورت استفاده ی خارجی)، ضدتشنج، کمک کننده به هضم غذا، کاهش دهنده ی قند خون، ضدنفخ و ... .
احتیاطات مصرف: مصرف این گیاه در دوران بارداری منع شده است و فرآورده های حاصل از این گیاه سبب کاهش ترشح غدد شیری در مادران می شوند.
نحوه ی مصرف: 2 تا 3 گرم برگ خشک شده را بصورت دمکرده سه بار در طول روز مصرف نمائید.
 

Ever Green

متخصص بخش پزشکی
اثر فعاليت ضد باكتريايي اسانس .Salvia officinalis L



بسياري از فرآورده هاي خام گياهان دارويي به علت داشتن روغن فرار به طور مستقيم در پزشكي مصرف مي شوند، ولي در بيشتر موارد روغنهاي فرار را از مواد خام جدا نموده و به عنوان دارو بكار مي برند. اسانس سرشاخه گلدار مريم گلي(Salvia officinalis L.) به روش تقطير با آب استخراج و تاثير آن بر روي 4 گونه باكتري گرم مثبت و گرم منفي با نامهاي:Bacillus cereus E. coli, Bacillus anthracis, Shigella sonnei, به روش چاهك مطالعه و تركيبهاي شيميايي اسانس توسط دستگاههاي كروماتوگرافي گازي GC و كروماتوگرافي گازي متصل به طيف سنج جرمي (GC/MS) تجزيه و شناسايي شده و با محاسبه شاخصهاي بازداري روشن گرديد كه در مجموع 10 تركيب مختلف در اسانس مزبور شناسايي شد. عمده ترين تركيبها a-pinene (5.5 درصد)، borneol (9.4 درصد)، a-humulene (8.4 درصد) و globulol (9.3 درصد) بود.
روغن فرار موثر در برابر سوسپانسيون باكتريهاي فوق الذكر با تراكم 108 ميكروارگانيسم در هر ميلي ليتر تعيين گرديده تا ميزان باكتري كشي آن مورد مطالعه قرار گيرد. فعاليت باكتري كشي اسانس سرشاخه گلدار مريم گلي بعد از مدت زمان 48-24 ساعت به صورت هاله هاي عدم رشدي مشاهده شد. قطر اين هاله ها به ترتيب در مورد باسيلوس سرئوس 40mm، باسيلوس آنتراسيس 25mm، شيگلا سونه اي 24mm و اشرشياكلي 20mm به دست آمد.
 

Ever Green

متخصص بخش پزشکی
بررسي اثر گياه Salvia officinails در كاهش قند خون بيماران ديابتي


مقدمه. امروزه يكي از شايعترين و خطرناكترين بيماريها، بيماريهاي قلبي و عروقي مي باشد و ديابت (افزايش قند خون) از ريسك فاكتورهاي اساسي اينگونه بيماريها شناخته شده است. با توجه به پيشرفت سريع علوم از يك سو و مسائل اقتصادي از سوي ديگر لزوم واهميت تحقيقات در زمينه يافتن دارويي با اثرات جانبي كمتر و قابليت جانشيني داروهاي ضد ديابت خوراكي مطرح مي باشد. در اين مطالعه اثرات پائين آورنده قند خون يكي از گياهان دارويي بنام لاتين Salvia officinalis كه در فارسي مريم گلي ناميده مي شود در افراد مبتلا به ديابت نوع II بررسي شده است.
روش. اين مطالعه يك مطالعه تجربه اي مداخله اي به روش يك سوكور مي باشد كه در سال 1377 در مركز تحقيقات قلب و عروق اصفهان صورت گرفت. نمونه هاي مورد بررسي 26 نفر زن و مرد به تعداد مساوي بودند كه از مراجعين ديابتي مركز تحقيقات غدد و متابوليسم انتخاب شدند و از آنها طي 6 بار آزمايشات قند خون و هموگلوبين گليكوزيله و 3 بار انسولين ناشتا بعمل آمد. انتخاب افراد جهت استفاده از دارو و يا پلاسبو به روش تصادفي آسان بود.
نتايج. مقايسه تغيير ميانگين غلظت قند خون ناشتا ابتدا و انتهاي مطالعه در گروه دارو و پلاسبو به ترتيب-30±48.3 mg/dl و-5.8±40.6 mg/gl و هموگلوبين گليكوزيله 2.4± 1.4و 1.4±0.007- و انسولين ناشتا-12.3±131.9 µIU/DI و 136.3±-90.5 بود كه در هيچ يك از اين قياسها تفاوت معني داري حاصل نشد (P>0.05).
بحث. شايد عدم دستيابي ما به يك نتيجه معني دار بعلت كمبود دوز داروي مصرفي و يا ناكافي بودن تعداد نمونه ها باشد بخصوص كه كاهش قند خون ناشتا در گروه دارو نسبت به پلاسبو معادل 25mg/dI بيشتر بود اگر چه تفاوت معني داري بين دو گروه حاصل نشده باشد. اميد است در آينده با تحقيقات وسيع تر بتوان به اين بيماران در كمتر مصرف كردن داروهاي شيميايي كمك نمود.
 

Ever Green

متخصص بخش پزشکی
مطالعه باليني عصاره Salvia officinalis در درمان دمانس نوع آلزايمر خفيف تا متوسط


در ساليان گذشته درمان‌هاي دارويي جديدي براي درمان آلزايمر معرفي شده‌اند كه علي‌رغم ايجاد تحول در اين زمينه زياد موفق نبوده‌اند. هدف اين مطالعه بررسي اثربخشي و سلامت مصرف عصاره Salvia officinalis با دوز ثابت در درمان بيماران مبتلا به آلزايمر خفيف تا متوسط در يك دوره چهار ماهه بود. در اين مطالعه كه از نوع كارآزمايي باليني – تصادفي دو سو بي ‌خبر بود، به صورت سه مركزي انجام گرفت. بيماران با آلزايمر خفيف تا متوسط (در كل 39 بيمار كه 10 نفر زن بودند) و شدت بيماري در آنان بر اساس معيار ADAS-cog كوچكتر و يا مساوي با عدد 12 و يا با معيار CDR شدت بيماري در آنان مساوي و يا كوچكتر از 2 بود وارد مطالعه شده‌اند و به صورت تصادفي يا دارونما و يا دوز ثابتي از عصاره مريم‌گلي گرفتند. در طول 16 هفته مطالعه، اثربخشي اصلي با معيار ADAS-cog اندازه‌گيري شد كه بر اساس تغيير اين عدد از هفته صفر انجام مي‌گرفت. معيار دوم تغيير عدد CDR از حد پايه بود.
در انتهاي هفته 16 مطالعه عصاره مريم‌گلي با هر دو معيار CDR و ADAS-cog نسبت به دارونما برتري داشت(ADAS-cog: d.f.-1 ,F-4.77 ,P<0.037)(CDR: d.f.-1 ,F-10.84 ,P<0.003) و نه تنها از پيشرفت بيماري جلوگيري كرد بلكه شدت علايم بيماري را كاهش داد. عوارض جانبي ديده شده در دو گروه از نظرآماري اختلاف معني‌داري نداشتند. از اين مطالعه مي‌توان نتيجه‌گرفت كه عصاره مريم‌گلي مي‌تواند به عنوان يك درمان مؤثر و بي‌خطر براي درمان بيماران مبتلا به آلزايمر خفيف تا متوسط براي مطالعات بيشتر در نظر گرفته شود
 
بالا