• توجه: در صورتی که از کاربران قدیمی ایران انجمن هستید و امکان ورود به سایت را ندارید، میتوانید با آیدی altin_admin@ در تلگرام تماس حاصل نمایید.

انواع گیاهان دارویی و طریقه مصرف

Maryam

متخصص بخش ادبیات
بابونه

گلهاي بابونه داراي اسانس روغني آنته مين ( Anthemine) تانن ، فيتوسترول و همچنين ماده اي تلخ بنام اسيد آنته ميك Anthemique Acid است.

براي درمان زخم معده يك ليوان چاي غليظ بابونه درست كنيد (4 قاشق چايخوري بابونه در يك ليوان آبجوش و يا چهار تا چاي كيسه اي بابونه در يك قاشق ليوان آب جوش ) و صبح ناشتا هستيد اين ليوان چاي را بنوشيد و سپس در رختخواب به پشت دراز بكشيد و بعد از چهار دقيقه بخوابيد و البته بعد از يك ربع ساعت مي توانيد صبحانه خود را ميل كنيد. اين عمل را به مدت دو هفته ادامه دهيد تا زخم و ورم معده به كلي شفا يابد.

استفاده از این گیاه باعث درمان سردرد و ميگرن و همچنین سنگ مثانه را خرد و دفع مي كند.

براي درمان چشم درد ، بابونه را در سركه ريخته و بخور دهيد.

براي تسكين دردهاي عضلاني چاي بابونه بنوشيد .

جويدن بابونه براي التيام زخم هاي درمان مفيد است.

بابونه تب بر و تسكين دهنده درد است و تقويت كننده معده است.

براي تسكين درد در هنگام دندان درآوردن بچه ها ، به آنها چاي بابونه بدهيد.

براي رفع بي خوابي و داشتن يك خواب آرام و راحت ، كافي است 10 دقيقه قبل از اينكه به رختخواب برويد يك فنجان چاي بابونه بنوشيد.

بابونه درمان كننده بي اشتهايي است و براي رفع ورم روده موثر است.

چاي بابونه درمان كننده كم خوني است.همچنین از بابونه براي رفع كرم معده و روده استفاده كنيد.

حمام بابونه اثر نيرو دهنده دارد . براي اين منظور چند قطره اسانس بابونه را در وان حمام ريخته مدت يك ربع ساعت در آن دراز بكشيد .

براي تسكين درد ، چند قطره اسانس بابونه را با يك قاشق روغن بادام مخلوط كرده و روي محل هاي دردناك بماليد درد را تخفيف مي دهد.

اسانس بابونه مخلوط با روغن بادام براي رفع ناراحتي هاي پوستي نظير اگزما ، كهير و خارش مفيد است.

همچنین براي رفع گوش درد و سنگيني گوش، يك قطره روغن بابونه را در گوش بچكانيد.

روغن بابونه را براي از بين بردن كمردرد ، درد مفاصل و نقرس روي محل درد بماليد.

گفتنی است آنهایي كه يائسه شده اند بهتر است همه روزه چاي بابونه بنوشند زيرا اختلالات يائسگي را برطرف مي کند.

3246.jpg
.

منبع : بانك اطلاعات داروهاي گياهي وگياهان دارويي ايرطب
 

Maryam

متخصص بخش ادبیات
علف چای

علف چای گیاهی پایا، فاقد کرک و پایه چوبی است، طول آن به هشتاد سانتی متر می رسد.

این گیاه ساقه ای ایستاده دارد و در پایین چوبی است برگهایش تخم مرغی بوده و دارای گلهای زرد درخشان، نسبتا بزرگ و مجتمع در گل آذین وسیع پانیکولی است. علف چای در تهران، اطراف دشت کرج، دره چالوس، لاهیجان، تالش، بهشهر، ارومیه، کوه ال - و - ن - د، نهاوند و بروجرد پراکندگی دارد.

قسمتهای مورد استفاده آن سرشاخه های گلدار است که از خرداد تا تیر ماه جمع آوری می شود.

منبع:علف چای
 

Maryam

متخصص بخش ادبیات
رازک

رازک خواب آور، ضد باکتری موضعی و آرام بخش است به طور سنتی در بی خوابی، دردهای عصبی، سوء هاضمه، هیجان زدگی، التهاب مخاط روده بزرگ و به صورت موضعی برای زخم های پا به کار می رود.

مصرف آن در دوران بارداری و شیردهی مجاز نیست و در حساسیتهای تنفسی و پوستی نباید مصرف شود از آنجایی که خاصیت آرام بخشی گیاه سبب تشدید علائم افسردگی می شود مصرف آن توسط بیماریهای مبتلا به افسردگی مجاز نیست.

منبع:مصرف سنتی رازک
 

Maryam

متخصص بخش ادبیات
شاهي آبي

شاهى آبى كف پوش و فرش زمردين چشمه سارها است.
اين گياه در چشمه سارهاى كوچك و نواحى مرداب ها زياد ديده مى شود. از اين رو به آن شاهى آبى نيز مى گويند.
طبع شاهى آبى گرم و تر است. اين گياه داراى ويتامين هاى E، C، B، و به ويژه ويتامين B1 و املاح كلسيم، سديم، گوگرد و پنى سيلين طبيعى است. مصرف اين گياه در درمان هاى خانگى (طب سنتى) بيش از همه براى ديابتى ها توصيه شده است. اين گياه علاوه بر درمان قند، در درمان ناراحتى هاى پوستى مانند اگزما و خارش نيز كاربرد دارد. همچنين مصرف آن از ريزش مو جلوگيرى مى كند و دردهاى قاعدگى و مفصلى مزمن را آرام مى سازد. بولاق اوتى داراى اثر آرام كننده در دردهاى عصبى است و در درمان بيمارى هاى كليه و كبد نقش ويژه اى دارد.
اين گياه تصفيه كننده خون، مقوى معده، اشتهاآور و مدر شناخته شده است. همچنين دارويى انرژى زا و نيروبخش براى بيماران خسته و افراد ضعيف است.
شاهى آبى نفخ و زخم سيستم گوارشى به ويژه روده را بهبود مى بخشد، از سكته مغزى (به دليل داشتن آسپرين طبيعى) جلوگيرى مى كند و نيروى جنسى را افزايش مى دهد. همچنين از ريزش مو و شكستن ناخن جلوگيرى مى كند. (به دليل داشتن كلسيم، ويتامين ها و املاح مفيد ديگر) در سرطان سينه از بولاق اوتى به عنوان داروى كمكى و پيشگيرى كننده ياد شده است. اين گياه در ناراحتى هاى سيستم تنفسى مانند آسم و سل ريوى به ويژه در درمان برونشيت كاربرد درمانى دارد.
مصرف اين سبزى باارزش باعث طول عمر مى شود (به دليل تقويت عمومى و پيشگيرى از بيمارى ها و داشتن مواد، املاح و ويتامين هاى ضرورى بدن).
در طب سنتى، از شاهى آبى در درمان نقرس و راشيتيسم و رماتيسم استفاده مى شده و هم اكنون نيز گياه درمانگرها به ديده اعجاز به آن مى نگرند.
اين سبزى خون را تصفيه مى كند و جلوى خونريزى اعضا را مى گيرد. اين گياه به دليل تصفيه كردن خون، كدورت پوست را برطرف كرده، باعث سرخ شدن پوست صورت مى گردد.
علف چشمه به دليل مدر بودن، سنگ هاى كليه را دفع مى كند.
به علاوه، دوست خوب كبد است و يرقان را درمان مى كند. همچنين تب هاى عفونى را برطرف مى سازد (همراه با عناب) و طحال را تقويت مى كند.
بخوريد و بنوشيد، اما اسراف نكنيد
زياده روى در مصرف شاهى آبى (اگرچه داراى خواص مفيد بى شمارى است.) نيز همانند ساير خوراكى ها عوارض جانبى دارد.
مصرف بيش از حد شاهى آبى سبب ايجاد مضرات زير مى شود:
- بواسير
- مشكلات در زنان حامله
- افزايش سودا
- سوءمزاج
- اسپاسم مثانه و رحم
- ناراحتى حلق
- ورم پروستات (زياده روى در مصرف)
- كليه (زياده روى در مصرف)
مصارف غذايى شاهى آبى
به جز مصارف دارويى، مى توان از آب شاهى آبى به صورت (آب سبزى) به شكل ساده و يا شربت، در رژيم هاى غذايى براى ناراحتى هاى دستگاه هاضمه و چاقى استفاده كرد.
چاى بولاغ اوتى اگر جايگزين يك وعده نوشيدنى چاى روزانه شود، در پيش گيرى و درمان بسيارى از ناراحتى ها نقش داشته، به عنوان يك تونيك (تقويت كننده) باعث شادابى و رفع خستگى مى گردد.
از شاهى آبى مى توان در سالاد استفاده كرد.
همچنين از اين گياه مى توان به صورت تازه و خشك در آش ها (سوپ ها) و كوكوها استفاده كرد.
شاهى آبى از تيره شاهى ها و تره تيزك ها است و در سبزيجات مصرفى روزانه مى توان آن را به سبزى خوردن افزود.
 

Maryam

متخصص بخش ادبیات
گل گاوزبان

گل گاوزبان برای التهاب مجاري ادرار، روماتيسم و بيماريهاي قلبي مفيد است.

بخش هاي هوايي به منظور اهداف دارويي در ابتداي گلدهي از خرداد تا شهريور جمع آوري شده و در سايه خشك مي شوند.

دارو بويي شبيه به خيار دارد و طعم آن تند مي باشد. حاوي موسيلاژ، ساپونين ها، تانن ها و ديگر تركيبات است و مدر،ضد التهاب و سرد است. البته اثر آن اختصاصي نيست.

همچنین دم كرده آن براي التهاب مجاري ادرار، روماتيسم و بيماريهاي قلبي مفيد است.

بخش هاي هوايي گاوزبان باشويد بعنوان سالاد يا بعنوان چاشني در سالاد استفاده مي شود.

گفتنی است اين گياه ازحالت وحشي جمع آوري مي شود و نيز براي مصارف خانگي كشت مي گردد.

منبع: http://www.boali.com/attari/gavzaban.htm
 

Maryam

متخصص بخش ادبیات
ريحان

مصرف ريحان در تسكين سردرد و ميگرن و نيز در درمان سرفه و تنگي نفس موثراست.

ريحان سبز گياهي است يكساله كه بلندي آن تا شصت سانتي مترمي‌رسد و برگهاي جوان آن سبز و روشن و‌ به شكل بيضي نوك تيز با دندانه‌هاي ريز و معطراست.


طبيعت اين گياه گرم و خشك ‌مي باشد و خواص درماني آن مقوي، محرك و بادشكن است و به هاضمه كمك مي‌كند، علاوه براين تب بر، آرام كننده و ضد اسپاسم است.


ريحان باعث رفع بوي بد ناشي ازخوردن سير و پياز مي شود. همچنين زخمهاي دهان را از بين ‌برده و كندي دندان را برطرف مي‌كند.

از سوي ديگر، ضعف معده و ضعف اعصاب را رفع، و انواع سردرد و ميگرن را تسكين مي‌دهد. براي قي كردن و سكسكه و پوليپهاي بيني مفيد بوده و درد سينه، سرفه و تنگي نفس را نيز درمان مي‌كند.

تخم ريحان هم ملين است وهم براي قطع اسهال مصرف مي‌شود. اسهال خوني و سوزاك و زخمهاي خورنده را درمان و دم كرده تخم آن درجه حرارت بالاي بدن را كاهش مي‌دهد.
 

Maryam

متخصص بخش ادبیات
اسفرزه

گياه اسفرزه تأثير به سزايي در كاهش ميزان كلسترول، چربي و قند خون در افراد ديابتي و مبتلا به چربي خون دارد.
مصرف گياه اسفرزه ميزان ابتلا به سرطان روده بزرگ را كاهش داده و پودر پوسته اين گياه در طب سنتي به عنوان يك داروي ملين كاربرد زيادي دارد.
وي گفت: پوسته دانه اسفرزه به عنوان فيبر در درمان ديابت نيز مفيد است و در زمينه استفاده از اين گياه دارويي و همچنين گياهان دارويي ديگر نيز نبايد خود درماني كرد بلكه با پزشك بايد مشاوره كرد در غير اين صورت فرد به مسموميت دارويي به شكل هاي سردرد و تهوع مبتلا مي شود


منبع:.::سلامت نیوز :سرویس خبری: تغذیه:مصرف "اسفرزه" ميزان ابتلا به سرطان روده بزرگ را كاهش مي دهد::.
 

Maryam

متخصص بخش ادبیات
دارچين

دارچين، دشمن قند خون موادغذائی - گروه سلامت:
اگر خواص ادويه و خوراکي‌ها را به روش‌هاي علمي‌ بررسي کنيم، نتايج جالبي به دست مي‌آيد.
يکي از تازه‌ترين اين نتايج را محققان سوئدي درباره دارچين به دست آورده‌اند. آنها مي‌گويند آزمايش‌هاي آنها نشان داده افرادي که پودينگ (يا فرني) خود را با دارچين ميل کرده‌اند، بعد از آن قند خونشان کمتر از بقيه بالا مي‌رود.

توضيح اين که بعد از صرف غذا، به طور طبيعي، قند خون بالا مي‌رود، طوري که تا دو ساعت بعد از آن ميزان قند خون به بالاترين حد مي‌رسد و به تدريج با وارد شدن قند به داخل سلول‌ها، براي استفاده، از مقدار آن کم مي‌شود.

به گزارش آسوشيتدپرس، اين مطالعه در دانشگاه «مالمو» ي سوئد، نشان داده است دارچين اضافه شده، توانسته اين افزايش قند خون را تا حدي کنترل کند.

بررسي حرکات دستگاه گوارش اين افراد، که البته سالم بوده‌اند، نشان داده که دارچين توانسته زمان عبور غذا از معده به روده را اندکي طولاني کند.

به اين ترتيب غذا به تدريج جذب شده و همين باعث شده که قند خون هم به آرامي بالا برود.

مطالعات قبلي نشان داده که از دارچين مي‌توان براي کنترل قند خون ديابتي‌ها هم استفاده کرد، اما اين محققان مي‌گويند کار آنها چنين نتيجه‌اي نداده و ممکن است سازوکار دارچين در افراد ديابتي کاملاً متفاوت و حتي متناقض باشد.

بنابراين براي تجويز آن به اين بيماران، نياز به تحقيقات بيشتري داريم. نتايج اين مطالعه در نشريه «تغذيه باليني» آمريکا منتشر شده است.

منبع: همشهری آن لاین
 

Maryam

متخصص بخش ادبیات
زیره سبز


زیره سبز با نام علمی L. Cuminum cyminum گیاهی است از خانواده apiaceae، یکساله، معطر، بدون کرک (جز میوه) ساقه علفی با انشعابات دو تایی و گاهی سه تایی می باشد. ساقه گیاه شیار دار بوده و دارا ی بافت کلانشیم محیطی است.همچنین گیاهی است یکساله کوچک و علفی که ارتفاع آن 60 سانتیمتر است ریشه آن دراز و باریک برنگ سفید، ساقه آن راست و برگهایش به شکل نوار باریک و نخی شکل و برنگ سبز می باشد.
گل آذین از نوع چتر مرکب می باشد و هر چتر مرکب به سه تا شش چترک ختم می شود. و هر چترک دارای سه تا چهار گل می باشد. براکته های کشیده و خطی در زیر چتر مرکب به صورت حلقه ای مجتمع شده و گریبان نامیده می شود. براکته های قاعده هر گل نیز در قاعده چترک ها به صورت حلقوی وجود داشته و گریبانک نامیده می شود. میوه دوکی شکل بوده و در دو سر باریک می باشد و از نوع دو فندقه شیزوکارپ است که شامل دو مریکارپ میباشد. جنین دانه کوچک بوده و در البومین محصور است و به شدت به جدار مریکارپ فشرده است.

بخش شکمی جدار مریکارپ مسطح و بخش پشتی آن محدب است و دارای 5 ضلع برجسته یا خطوط پره مانند طولی است که این پره ها یکی در پشت، دو تا در طرفین و دو تا در حاشیه مریکارپ قرار دارند.
از هر پره یک دسته آوندی عبور می کند که آوند های چوبی در داخل و آوند های آبکش در داخل قرار دارند.گرده افشانی در این گیاه توسط باد و به ندرت حشرات انجام می گیرد. چتر ها از پائین بو ته به سمت بالا و از اطراف به مر کز تولید بذر می کنند که نشان دهنده گل اذین نامحدود آن است(2).


شرح گیاه

گیاهی کوچک، علفی به ارتفاع 15 تا 50 سانتی متر و دارای ریشه دراز باریک به رنگ سفید و ساقه ای راست و منشعب به تقسیمات دو تایی است منشأ اولیه آن ناحیه علیای مصر و سواحل نیل بوده است ولی امروزه به حالت نیمه وحشی در منطقه وسیعی از مدیترانه، عربستان، ایران، و نواحی مختلف می روید و یا در این نواحی پرورش می یابد.

برگهای آن متناوب، شفاف، بی کرک، منقسم به بریدگیهای بسیار نازک و ظریف ولی دراز و نخی شکل است. گلهائی کوچک، سفید یا صورتی رنگ و مجتمع به صورت چتر مرکب دارد. میوه آن بیضوی کشیده، باریک در دو انتها، بسیار معطر، به طول 6 میلی متر، به قطر 5/1 میلی متر و پوشیده از تارهای خشن است.بعضی از واریته های این گیاه میوه های عاری از تار دارند.رنگ میوه بر حسب واریته های مختلف گیاه ممکن است زرد تیره یا خرمائی مایل به سبز و یا خاکستری باشد.


4026.jpg
 

Maryam

متخصص بخش ادبیات
رازک و خواص آن
humulus lupulus


247121327824191113101081473470189090236.jpg


رازک با نام عمومی Hops که به عربی حشیشه الدینار نامیده می شود، گیاهی است علفی، چند ساله و بالا رونده.

این گیاه 2 پایه بوده و اعضای آن پوشیده از تارهای خشن است.

برگ های گیاه، متقابل، دندانه دار و مرکب از 3 تا 5 لوب نامساوی است. گل های نر به صورت مجتمع و گل آذین خوشه هستند.

گل های ماده، به صورت مخروط مانند سفید مایل به حنایی می باشند.

قسمت مورد استفاده گیاه، مخروط های ماده(گل های ماده) آن است که دارای بوی معطر و مطبوع با طعم تلخ است.

این گیاه بیشتر در نواحی شمال ایران از جمله گرگان، چالوس، تنکابن، رشت، لاهیجان و آستارا می روید.

تاریخچه:

کاربرد عمده ی رازک در تولید ماءالشعیر به دلیل طعم تلخ آن است. عصاره ی رازک به عنوان طعم دهنده در غذا و صنعت نوشابه سازی مصرف می شود.

در قدیم، از خاصیت مُدر بودن آن استفاده می شد. دیگر مصارف سنتی آن، درمان انقباضات روده ای، بیماری سل، سرطان و التهاب مثانه بود.

حمام کردن در وان زوائد حاصل از تخمیر رازک، تأثیر جوان کننده دارد و برای رفع مشکلات قاعدگی موثر است.

برخی اوقات، در افرادی که رازک می چیدند، اثرات آرام بخش مشاهده می شد و به همین جهت از گل های رازک، به عنوان مُسکن استفاده می کردند. گاهی نیز به منظور رفع مشکلات عصبی، گل های رازک را در بالش می گذاشتند. عصاره برخی از انواع رازک به دلیل خاصیت نرم کنندگی، در فرآورده های پوستی به کار می رود.

منبع جغرافیایی:

گیاه از کشت رازک ماده در بسیاری از نقاط از جمله غرب اروپا، هند، چین و آمریکا به دست می آید.

ترکیبات مهم:

این ترکیبات عبارت هستند از:

* مواد تلخ از جمله آسیل فلوروگلوسیدهای موجود در رزین،

* اسانس به میزان 3/0 تا 1 درصد که حاوی میرسن، لینالول، فارنزن و کاریوفیلن است،

* تانن به میزان 2 تا 4 درصد،

* فلاونوئید،

* مقدار کمی فنل کربوکسیلیک اسید از جمله اسید فرولیک و اسید کلروژنیک.

اثرات مهم:

رازک دارای اثر آرام بخش می باشد، به خصوص هنگامی که همراه با آرام بخش های دیگر گیاهی مصرف می شود.

همچنین در بدخوابی عصبی و استرس ها استفاده می شود.

رازک به صورت دم کرده با مزه ی تلخ به عنوان مقوی معده، محرک اشتها و افزاینده ی ترشحات معده کاربرد دارد؛ اسیدهای تلخ آن شامل لوپولون و هومولون دارای خواص ضد میکروبی است.

در طب عوام از دم کرده ی آن جهت درمان زخم معده و به عنوان ضد ورم مثانه استفاده می شود.

فرآورده های دارویی:

حدود 70 فرآورده ی آرام بخش از رازک در آلمان وجود دارد. در انگلستان حدود 60 فرآورده از آن تهیه می گردد که همگی به عنوان آرم بخش استفاده می شود.

عمده ی این فرآورده ها به صورت قرص هستند.

از عصاره ی خشک رازک به صورت چای و یا فرآورده های دیگر به عنوان خواب آور و مُسکن استفاده می شود.

تهیه چای: یک لیوان آب در حال جوشیدن را بر روی نیم گرم گیاه له شده یا پودر بریزید و 15 دقیقه صبر کنید؛ سپس صاف کرده و میل نمایید.

نگهداری:

رازک باید دور از نور و در هوای سرد نگه داری شود. حداکثر مدت نگهداری یک سال است.

عوارض جانبی:

مصرف رازک ممکن است در بعضی افراد حساسیت پوستی ایجاد کند. علت آن مربوط به گرده های گیاه است.

مهم ترین اثرات گزارش شده رازک:

آلرژی زا، ضد درد، ضد باکتری، ضد عفونی کننده، ضد اسپاسم، ضد تومور، معرق، هضم کننده، ادرارآور، قاعده آور، استروژنیک، مُلین، خلط آور، قارچ کش، خواب آور، شیرافزا، مُسهل، مخدر، مقوی اعصاب، مقوی معده، آرام بخش، مقوی رحم، ضد کرم و کاهش دهنده ی میل جنسی.

نکات قابل توجه:

1- چای و یا دم کرده ی رازک بهتر است شب هنگام یا قبل از خواب مصرف شود تا بتوان خواب آرام تری را در پیش داشت. این میزان مصرف را می توان تا سه بار در روز تکرار کرد.

2- میزان مصرف فراورده های صنعتی رازک مانند قرص و یا کپسول در راهنمای همراه دارو توصیه شده است.

3- گل های ماده تحت عنوان Strobiles مشهور می باشند که قسمت دارویی رازک هستند.

4- خواص گیاه رازک به طور چشمگیر به نو یا کهنه بودن آن ارتباط دارد، چون مواد موجود در آن با گذشت زمان اکسید می گردند. مثلا مصرف تازه ی گل های ماده برای رفع بدخوابی بسیار موثر است، در صورتی که خشک شده ی گل های ماده برای پُر کردن بالش افرادی که دارای بی خوابی هستند مناسب است. تعویض گل های خشک ماده در این بالش های باید هر دو سه ماه صورت گیرد، چون گل های خشک کهنه رازک دارای خاصیت محرک می باشند.

5- برای رفع بی خوابی بهتر است از گل های ماده ی تازه خشک شده و یا گل های فریز شده استفاده نمود. در این صورت بر روی 2 قاشق چای خوری از گل ها، یک لیوان آب جوش ریخته و پس از 5 تا 10 دقیقه صاف نموده و میل کنید.

دکتر محمد حسین صالحی سورمقی - دکترای تخصصی فارماکوگنوزی

استاد دانشکده داروسازی دانشگاه تهران
 

Maryam

متخصص بخش ادبیات
گیاه دارویی «انیسون» مقوی معده
یک متخصص تغذیه گفت: گیاه دارویی انیسون ضد اسپاسم، بادشکن، خلط آور و مقوی معده است.مرتضی صفوی در گفت‌وگو با فارس، افزود: انیسون تخم رازیانه رومی است و دارای طبیعت گرم و خشک است. وی گفت: انیسون ضد اسپاسم، بادشکن، خلط آور و مقوی معده است و مصرف آن موجب باز شدن عروق می‌شود.در طب سنتی انیسون زیاد کننده شیر مادر وسرشار از استروژنین معرفی شده است. این متخصص تغذیه افزود: انیسون ادرار آور، مسکن دردها، برطرف کننده ناراحتی‌های میکروبی است، که مصرف آن عوارض سمی ندارد.
 

Maryam

متخصص بخش ادبیات
زالزالك وحشي براي كاهش فشار خون مفيد است

عضو هيئت علمي دانشگاه علوم پزشكي تهران گفت: گياه دارويي زالزالك وحشي براي كاهش فشار خون و كلسترول خون مفيد است.
زالزالك وحشي د‌ر مناطق جنگلي ايران به خصوص در شمال به وفور وجود دارد و يكي از گياهان دارويي است كه براي كاهش فشار خون مفيد است.

وي گفت: زالزالك وحشي براي افرادي كه به بيماري‌هاي قلبي مبتلا هستند، مفيد است و موجب كاهش چربي و كلسترول خون مي‌شود.

عضو هيئت علمي دانشگاه علوم پزشكي تهران اضافه كرد: زالزالك وحشي براي كساني كه قلب آنها ريتمي نامنظم دارد، مي‌تواند مفيد باشد. اين گياه جنگلي از خانواده گل سرخ است.

سالحي سورمقي گفت: از اين گياه به شكل شربت و قطره استفاده مي‌شود و بيش از 10 سال است كه شكل دارويي آن در ايران استفاده مي‌شود.


منبع خبر: http://www.farsnews.com
 

Maryam

متخصص بخش ادبیات
کاکوتی


در اغلب نقاط ایران در مسیر جویبارها و رودخانه ها، انواع گیاهان خودرو را می توان یافت كه بسیاری از آنها به عنوان سبزی صحرایی مورد استفاده قرار می گیرند. انواع پونه، نعنا و كاكوتی نیز در میان این گیاهان دیده می شوند كه همه آنها از خانواده لابیات هستند.
هرچند برگ های كاكوتی را به منظور استفاده در ماست یا دوغ خشك كرده و در هر فصلی استفاده می كنند، اما بذر كاكوتی نیز به عنوان دارو مورد استفاده قرار می گیرد.
برگ های كاكوتی سیــنه را ملایم كرده و اسهال را بند می آورد. دستگاه تنفسی را ضدعفونی می كند. مقوی معده است. همچنین خاصیت بادشكنی داشته و می توان در موارد نفخ معده جوشانده آن را مصرف كرد.
كاكوتی قادر است بسیاری از عفونت های داخل بدن را از بین برده و سكسكه و تنگی نفس را برجای خود بنشاند. كاكوتی بسیار معطر و خوشبو است.


منبع : روزنامه ایران
 

Maryam

متخصص بخش ادبیات
درمان سرفه و گلودرد با ختمی و پرسیاوشان

143239121631741734422881167512173586109187.jpg


چای ختمی برای درمان گلودرد، دفع سنگ کلیه و افزایش شیر مادر و .... موثر است. پر سیاوشان نیز درمان كننده تنگی نفس، سرفه، سر درد و سنگ كلیه می باشد و در برطرف كردن زكام اثر فراوان دارد.

ختمی، گیاه بومی مناطق شرق مدیترانه است و گیاهی است علفی و چند ساله که ارتفاع آن به حدود 2 متر می ‌رسد،‌ ساقه‌ های آن به رنگ خاکستری و پوشیده از کرک است و برگ‌ های آن پهن و دندانه ‌دار است و دارای گل‌ های درشتی به رنگ‌ سفید مایل به قرمز یا ارغوانی است.

تمام قسمت ‌های این گیاه استفاده طبی دارد.

ختمی به علت داشتن گل‌ های زیبا، ‌به صورت گیاه زینتی در باغچه‌ ها کاشته می ‌شود.



خواص درمانی چای ختمی

* چای برگ‌ ختمی برای درمان آرتریت و التهاب موثر است.

* چای برگ‌ ختمی برای دفع سنگ‌ های کلیه موثر است.

* چای ریشه یا برگ‌ ختمی برای درمان گلودرد موثر است.

* چای ریشه یا برگ‌ های آن برای رفع التهابات دهان موثر است و لوله ‌های برونشی را نرم می‌ کند.

* چای ریشه ختمی برای رفع برخی اختلالات هضمی مانند ورم معده، کولیت و زخم‌ های گوارشی موثر است.

* چای ریشه ختمی، به افزاش جریان شیر مادر کمک می‌ کند.



برای تهیه چای برگ ختمی، یک مشت از برگ‌ های ختمی را درون آب جوش ریخته و 7 تا 10 دقیقه آن‌ ها را بجوشانید، سپس بگذارید با حرارت کم، دم بکشد.

برای تهیه چای ریشه ختمی، 25 گرم از ریشه این گیاه را درون آب، جوش آورده، سپس به مدت 7 تا 10 دقیقه بگذارید آرام دم بکشد.

خواص دارویی پرسیاوشان

نام این گیاه به فارسى پرسیاوشان، پرسیاوش و سنبل است. به عربی نام های زیادی دارد از جمله: شعر الجبل، شعر الجبار، شعر الجن، شعر الجنازیر، شعر الكلاب، شعر الغول، كربرالبئر، كنرة القنا، جعدة القنا، ساق الاسود، ایوصیف مى باشد. تركان نیز به آن "بالدیرى قره " مى گویند.

پرسیاوشان از خانواده سرخس ها است. بیشترین قسمت مورد استفاده آن برگ هاى درازی است كه داراى بویى ضعیف و طعمى گس است و داراى صمغ، مواد قندى، تانن، ترشى مازویى و یك ماده تلخ و كمى اسانس مى باشد.



خواص درمانی پرسیاوشان

* پرسیاوشان درمان كننده تنگی نفس و بر طرف کننده سنگ کلیه می باشد.

* دشمن سر درد است و استنشاق جوشانده آن جهت باز شدن بینى و زكام، خنازیر، بواسیر و دنبل سودمند است.

* پرسیاوشان تقویت كننده مو است و زخم هاى چركین را مداوا مى كند.

* یكى دیگر از خواص آن درمان سرفه و نرم كننده سیــنه است به همین جهت عده اى به پرسیاوشان دواءالصدر هم گفته اند. سیــنه را نرم كرده و اخلاط آن را از بین مى برد.

* پرسیاوشان مسهل سودا، بلغم و صفراى موجود در معده و روده ها است.

* ادرار و عادت ماهیانه زنان را باز مى كند و خون نفاس را بند مى آورد.



دم کرده پرسیاوشان

دم كرده دو تا سه درصد برگ پرسیاوشان كه با قند یا عسل شیرین شده باشد، به مقدار سه فنجان در روز (براى گریپ) نزله و برونشیت توصیه شده است، معمولا كمى شیر هم به آن اضافه مى نمایند و عده اى توصیه كرده اند كه آن را با شربت شقایق با افیون كاهو (شیره خشك شده ساق كاهو) مصرف نمایند.

گردآوری: معصومه آیت اللهی

بخش تغذیه و سلامت

همشهری

دانشنامه آزاد
 

Maryam

متخصص بخش ادبیات
خواص درمانی اکلیل کوهی

گیاهی است بشکل درختچ که بصورت خودرو در نواحی معتدل می روید و همیشه سبز است شکل زیبایی دارد و کشت آن در همه جا معمول است نام دیگر ان گل سره دریای است.

خواص درمانی: اکلیل کوهی را می توان در درمان بیماریهای ورم کلیه ها میگرم ضعف عصبی , رعشه , خستگی جسمی و روحی مورد استفاده قرار داد. اکلیل کوهی برای تپش و ضعف و تقویت قلب موثر و مفید می باشد . دم کرده برگ و گل اکلیل کوهی برای کسانی که دچار آسم و یا نفخ معده و دل درد می باشد مفید است. همچنین به ترشحات کیسه صفرا کمک می کند و به همین دلیل برای کسانی که نارسائی کبد دارند و از ان رنج می برند موثر است برای کسانیکه دچار ضعف عمومی و سیاه سرفه و بی خوابی هستند بسیار مفید است . برگ و گل آن بهترین وسیله برای جلوگیری از فاسد شدن گوشت می باشد جوشانده آن برای دردهای روماتیسمی و زخمهای جلدی و خراشیدگیها مفید است.
 

Maryam

متخصص بخش ادبیات
خواص درمانی ارنیکا

گیاهی است با گلهای نارنجی که بر ساقه های کرکداری بطول سی تا چهل سانتیمتر در مناطق کوهستانی می روید و شبیه گل مینا می باشد.

خواص درمانی: ریشه و گل و برگهای این گیاه به مصارف طبی میرسد دم کرده پنج تا پانزده گرم گل خشک ارنیکا در یک لیتر آب دارای خاصیت التیام دهنده و پایین آورنده تب را دارد و همچنین قابض است. به همین دلیل در درمان تبهای شدید و تیفوس بصورت دم کرده مصرف می شود. دم کرده آن نیز برای معالجه ورم معده مفید است اگر دم کرده ارنیکا را با ریشه گزنه و باردان و برگ بارهنگ و پوست درخت بلوط مصرف کنید برای درمان شب کوری و نیز ریزش مو موثر است.

•توجه: از خوراندن ارنیکا به صورت دم کرده یا جوشانده به بچه ها پرهیز کنید.
 

Maryam

متخصص بخش ادبیات
خواص درمانی اسفند یا اسپند

گیاهی است به صور بوته در بیابانها و نقاط معتدل و سردسیر می روید این گیاه در اطراف زنجان و همدان زیاد دیده می شود.

خواص درمانی: مردم به اثر ضد عفونی کنندگی اسفند در زمانهای دور پی برده بودند و در اطراف بستر بیمار و جاهای پر ازدحام از آن دود می کردند و بدین طریق محیط را ضد عفونی می کردند. نوشیدن جوشانده ریشه اسفند در هر روز صبح ناشتا برای درمان اگزما مفید می باشد کسانی که به علت ضعف مثانه یا سستی کمر دچار شب ادراری می باشند شبها با خوردن مخلوطی از تخم رازیانه و اسفند و صبح ها با خوردن یک یا دو عدد تخم مرغ و کمی عسل شب ادراری آنها درمان خواهد شد.
 

Maryam

متخصص بخش ادبیات
خواص درمانی اوکالیپتوس

اوکالیپتوس درخت بومی استرالیا است. قوه جاذبه آب این درخت را هیچ یک از گیاهان دنیا ندارد زیرا ریشه این درخت سه برابر وزنش آب جذب می کند, درختی زیبا است که همیشه سبز می باشد و برگهای آن دارای عطر مطبوعی است درخت آنراکافور یا درخت تب نوبه نیز گویند.

خواص درمانی: برگهای آن خواص طبی دارد و برای عفونتهای برونشها و ناراحتی سیــنه و دستگاه تنفس و گرفتگی بینی و همچنین به منظور زکام و نزله و تبهای تیفوئیدی و مالاریا مورد استفاده قرار می گیرد. اگر میوه آنرا در ظرف آبی که در آن باز باشد در اطاق بجوشانید باعث تصفیه هوای اتاق و از بردن میکروبها خواهد شد.
 

Maryam

متخصص بخش ادبیات
خواص درمانی افسنتین

گیاهی است که رنگ برگهای آن سبز مایل به سفید است در زمینهای خشک و شنزارها می روید, گلهای آن بشکل خوشه و دارای رنگهای قرمز و زرد می باشد افسنتین هم بطور وحشی می روید و هم آنرا کشت می کنند.

خواص درمانی: گل و برگهای این گیاه در مصارف دارویی بکار می برند زیرا دارای خواص تقویت کننده, اشتها آور و هضم کننده می باشد. در درمان بیماریهای اعصاب , کم خونی , کم خوابی لاغری و یرقان نیز مورد استفاده قرار می گیرد. جوشانده برگ و یا گل آن برای شستن و یا ضماد کردن زخمهای شدید و یا دمل ها مفید است. افسنتین در درمان تبهای همراه با سیــنه پهلو , خونریزیهای شدید قاعدگی خانمها, بسیار شفا بخش است. همچنین برگ و گل آن در درمان کرمهای انگلی و عوارض ناشی از نارسائی کبد دارای نتایج سودمندی می باشد.
 

Maryam

متخصص بخش ادبیات
خواص درمانی اسطو خودوس

گیاهی است که در نواحی معتدل و خشک بطور وحشی می روید برگهای این گیاه باریک و دراز و نوک تیز است و در قسمتهای انتهایی شاخه ها گلهایی به رنگ آبی و بنفش دیده می شود و نام دیگر آن لاوند است.

خواص درمانی: اسطو خودوس مدر, مسکن و ضد درد و تشنج است این گیاه برونشها را ضد عفونی می کند و بهمین دلیل است که در درمان تمام عفونتهای مجاری تنفسی آسم گریپ و سیاه سرفه مورد استفاده قرار می گیرد. دمکرده این گیاه برای درمان ضعف دستگاه هاضمه سر درد حالت رعشه و تقویت اعصاب و همچنین برای پایین آوردن اوره خون مفید است نوشیدن شربت آن نیز تسکین دهنده درد قولنج و سرگیجه است. اسطو خودوس در درمان ترشحات سفید رنگ خانمها نیز بسیار موثر است. برای انجام این کار می توانید پانزده گرم از گلهای خشک آن را در یک لیتر آب بجوشانید و پس از صاف کردن و سرد شدن روزی دو مرتبه مجرا را بوسیله پوار بشوید.
 
بالا