• توجه: در صورتی که از کاربران قدیمی ایران انجمن هستید و امکان ورود به سایت را ندارید، میتوانید با آیدی altin_admin@ در تلگرام تماس حاصل نمایید.

بررسی ارتباط مصرف تخم مرغ با سطح کلسترول

Last Star

متخصص بخش روانشناسی
اگرچه زرده تخم مرغ مقدار زيادي كلسترول دارد ولي تحقيقات نشان داده است كه براي پايين آوردن كلسترول خون، مصرف كمتر چربي‌ها به ويژه چربي‌هاي اشباع شده مهم‌تر از كمتر مصرف كردن كلسترول است. براساس اطلاعات حاصله از آخرين تحقيقات به عمل آمده توسط انجمن قلب امريكا (aha ) كمسيون بين‌المللي تخم مرغ (iec) و دانشگاه آريزونا مشخص شده است كه كلسترول دريافتي از راه غذا و كلسترول موجود در خون با هم يكي نيستند. به عبارت ديگر كلسترول موجود در غذاي مصرفي به طور خودكار به كلسترول خون افزوده نمي‌شود. قسمت اعظم كلسترول خون در داخل بدن سنتز مي‌شود و به موازات افزايش ميزان كلسترول دريافتي از غذا، ميزان سنتز كلسترول در بدن كاهش مي‌يابد كه اين روند به تثبيت وضعيت كلسترول پلاسما كمك مي‌كند.
لازم به ذكر است كه چربي‌هاي اشباع شده موجود در غذا بيشترين تاثير را بر روي سطح كلسترول خون مي‌گذارند.

قسمت اعظم چربي‌هاي موجود در زرده تخم مرغ، از نوع غيراشباع هستند و هيچ ارتباطي با افزايش كلسترول ندارند؛ بنابراين از كلسترول تخم مرغ نهراسيد و روزانه يك عدد تخم مرغ مصرف كنيد.


كلسترول و تخم مرغ

كلسترول در ساختمان سلولها و هورمونهاي بدن نقش اساسي و حياتي را ايفا مي كند و قسمت اعظم كلسترول خون توسط كبد توليد مي شود . غلظت كلسترول موجود در پلاسما ارتباط تنگاتنگي با مصرف مواد غذائي حاوي كلسترول دارد .اين مساله به ويژه در مورد افراد مستعد به افزايش كلسترول خون ِ يعني افرادي كه از نظر ژنتيكي و ارثي سابقه ابتلا به اين بيماري را دارند ِ بسيار صادق است.اما مطالعات اخير نشان داده است كه با وجود مقدار بالاي كلستول در زرده تخم مرغ بر روي جذب كلسترول در مجاري گوارشي تاثير ميگذارد .به اين دليل كه بسياري از دانشمندان ارتباطي بين ميزان مصرف تخم مرغ با افزايش غلظت كلسترول پيدا نكرده اند


سـابق بر این تصور می شد که تخم مرغ کلسترول خون را افزایش می دهد. و همانطور که می دانـیـد کلســـترول بالا باعث ایجاد سکته قلبی میـشود. زرده تخم مرغ به تنهایی شامل 5 گرم چربی می باشد که برای متخصصین تغذیه کافی است که ادعا کنند تخم مرغ باعت ایجاد تسدد شراین می شود.

تحقيقات اخير نشان مي‌دهد كه مصرف تخم‌مرغ اثر ناچيزي بر افزايش ميزان كلسترول خون دارد


کلسترول:
کلسترول و لسیتین، مواد چرب موجود در زرده تخم مرغ می باشند و برای ساختمان و عملکرد سلول های بدن ضروری اند. کلسترول قابلیت انعطاف و نفوذپذیری غشای سلول های بدن را حفظ می کند. همچنین بعنوان یکی از اجزاء تشکیل دهنده مواد چربی است که باعث نرمی پوست می شوند. کلسترول برای تولید هورمون های جنسی، کورتیزول( هورمون غدد فوق کلیوی)، ویتامینd و نمکهای صفراوی در بدن لازم است. لسیتین نیز در انتقال چربی خون و در متابولیسم کلسترول نقش دارد.



سئوال :
آیا ارتباطی میان خوردن تخم مرغ و در پی آن افزایش کلسترول خون و میزان مرگ و میر حاصله از بیماریهای قلبی- عروقی وجود دارد ؟
جواب :
قبلا پاره ای از متخصصین تغذیه اعتقاد داشتند که تخم مرغ ارتباط تنگاتنگی با میزان وقوع بیماریهای قلبی – عروقی و مرگ و میر حاصله از این بیماریها دارد . بدین خاطر نظر بر آن بود که مصرف تخم مرغ در بزرگسالان شدیدا کاهش یابد و حتی زرده تخم مرغ دور ریخته و مصرف نشود . در حال حاضر پاره ای از نظریات در مورد تخم مرغ رد شده و به آن با دید دیگری نگریسته میشود
 

Last Star

متخصص بخش روانشناسی
یک تصور نادرست این است که مردم فکر می کنند کلسترول همان چربی است. این امر درست نیست. کلسترول یک ماده مومی شکل است که از نظر ظاهری کمی شبیه به چربی می باشد اما خصوصیات متفاوتی با آن دارد. دانشمندان امروزه به این نتیجه دست پیدا کرده اند که کلسترول در بسیاری از غذاها وجود دارد و کلسترولی که در خون مشاهده می شود با آنچه که قبلا تصور می شد تفاوت های بسیاری دارد. بنابراین برای حل کردن راز تخم مرغ باید مطالبی در مورد کلسترول بدانیم.

کلسترول
پیش از هر چیز باید بدانید که کلسترول لزوما چیز بدی نیست. بدن انسان برای حفظ دیواره سلولی، تجزیه بافت اعصاب و تولید ویتامین d به کلسترول نیاز دارد. ضمنا دو نوع کلسترول وجود دارد: کلسترولی که در غذاها وجود دارد و دیگری کلسترول خون. که هر دو از اهمیت ویژه ای برخوردار می باشند.

کلسترول غذایی را می توانید در غذاهایی نظیر: گوشت قرمز، گوشت سفید، غذاهای دریایی، تخم مرغ و لبنیات پیدا کنید. کلسترول نوع دوم ( کلسترول خون) در کبد تولید می شود و با جریان خون به تمام نقاط بدن می رسد. کلسترول خون خود به دو زیر مجموعه تقسیم بندی می شود: لیپو پروتیین های متراکم (hdl) و لیپو پروتیین های کم تراکم (ldl). Ldl به این دلیل که به دیواره شریان های خونی می چسبد به عنوان کلسترول بد شناخته می شود.

چیزی که واقعا بد است میزان لیپو پروتیین های کم تراکمی است که در خون وجود دارد. مقدار بیش از اندازه آن باعث ایجاد ناراحتی های قلبی می شود. دانشمندان اخیرا به این نتیجه رسیده اند که مصرف غذاهایی که دارای کلسترول هستند میزان کلسترول خون را افزایش نمی دهند. حداقل می توان گفت که تعدادی از کارشناسان با این نظر موافقند ( مثل همیشه عده ای مخالف وجود دارد.)

بر اساس یکی از تحقیقاتی که دکتر وندا هاول به همراه همکارانش در دانشگاه آریزونا انجام داده است، در طی یک مطالعه آماری که در طول 25 سال به پایان رسید به این نتیجه رسیده اند که مصرف کلسترولی که در لبنیات وجود دارد به هیچ وجه کلسترول خون را بالا نمی برد. این تحقیق همچنین حاکی از آن است که افرادی که دارای رژیم غذایی کم چربی بوده و حتی روزی 2 تخم مرغ مصرف می کردند هیچ نشانه ای از افزایش کلسترول در خون آنها مشاهده نشده است.

بنابراین چه چیزی باعث افزایش کلسترول خون می شود؟ یکی از تئوری ها بر این اصل استوار است که چربی های اشباع شده عامل افزایش کلسترول می باشند. از سه نوع چربی که وجود دارد ( اشباع شده، اشباع حلقه ای و اشباع نشده) تنها نوع اشباع شده آن باعث افزایش کلسترول و در نتیجه میزان ldl می باشند. تخم مرغ دارای چربی های اشباع نشده می باشد که می تواند میزان کلسترول بد خون را کاهش دهد، به شرط اینکه مصرف آنرا جایگزین غذاهایی با چربی های اشباع شده نمایید.
 

Last Star

متخصص بخش روانشناسی
كلسترول:
بسیاری از پزشكان به بزرگسالان، كودكان و حتی كسانی كه میزان كلسترول خون‏شان پایین است توصیه می‏كنند عادات غذایی‏شان را طوری تنظیم كنند كه بتوانند میزان كلسترول خود را در سطح پایینی نگه دارند.

متخصصان تغذیه پیشنهاد می‏كنند كه مردم نباید بیشتر از ۳۰ درصد از كل كالری روزانه‏شان را از چربی و بیشتر از ۱۰ درصد كل كالری روزانه‏شان را از چربی‏های اشباع‏شده تأمین كنند و نباید بیشتر از ۳۰۰ میلی‏گرم كلسترول در روز صرف نمایند.

به هر حال مصرف‏كنندگان باید بدانند كه این توصیه‏های غذایی به معنای آن نیست كه از یك نوع ماده غذایی و یا حتی یك نوع غذا استفاده كنند بلكه آنها می‏توانند از رژیم‏های غذایی مناسب بهره‏مند شوند. حتی گاهی می‏توان میزان چربی و كلسترول زیاد بعضی از غذاها را با خوردن غذاهایی كه چربی و كلسترول كمی دارند، تعدیل نمود.

بنابراین اگر چه تخم‏مرغ منبع مهمی از كلسترول غذایی است، نیازی نیست كه از رژیم غذایی سالم حذف شود. به غیر از افرادی كه میزان كلسترول خون‏شان بالاست، برای كسانی كه نسبت به تغییر جذب كلسترول غذایی‏شان حساسیت دارند، مصرف متناسب تخم‏مرغ مانعی ندارد. روش‏های ساده‏ای برای كاهش میزان و اثرات كلسترول تخم‏مرغ وجود دارد. یك روش متداول، استفاده از یك تخم‏مرغ كامل و دو سفیده تخم‏مرغ به جای دو عدد تخم‏مرغ می‏باشد.
 

Last Star

متخصص بخش روانشناسی
تخم‏مرغ منبع مهمی از كلسترول غذایی می‏باشد. یك تخم‏مرغ بزرگ تقریباً شامل ۲۱۵ میلی‏گرم كلسترول است، یعنی بیش از دوسوم حد ماكزیمم روزانه كه ۳۰۰ میلی‏گرم است. زرده تخم‏مرغ محتوی كلسترول و سفیده فاقد آن است.

افزایش كلسترول در خون انسان منجر به بیماری رگ‏های كروزی قلب می‏شود. به افرادی كه میزان كلسترول خون‏شان بالاست، توصیه می‏شود كه با تغییر رژیم غذایی‏شان و در صورت چاق بودن با كاهش وزن‏شان میزان كلسترول را كاهش دهند.

مقدار كلسترول تخم‏مرغ در مقایسه با گوشت قرمز و شیر نسبتاً بالاست. مقدار چربی اشباع‏شده تخم‏مرغ در مقایسه با دیگر غذاهای حیوانی متعادل است و میزان كالری آن در صورتی كه برای تهیه‏اش چربی اضافه نشود، نسبتاً پایین است.
 

Last Star

متخصص بخش روانشناسی
كلسترول و لسیتین، مواد چرب موجود در زرده تخم مرغ هستند و برای ساختمان و عملكرد سلول‌های بدن ضروری‌اند. كلسترول قابلیت انعطاف و نفوذپذیری غشای سلول‌های بدن را حفظ می‌كند. همچنین به عنوان یكی از اجزای تشكیل دهنده مواد چربی است كه باعث نرمی پوست می‌شوند. كلسترول برای تولید هورمون‌های جنسی، كورتیزول (هورمون غدد فوق كلیوی)، ویتامین d و نمكهای صفراوی در بدن لازم است. بر اساس اطلاعات حاصله از آخرین تحقیقات به عمل آمده توسط انجمن قلب آمریكا، كمیسیون بین المللی تخم‌مرغ و دانشگاه آریزونا مشخص شده است كه كلسترول دریافتی از راه غذا و كلسترول موجود در خون با هم یكی نیستند به عبارت دیگر كلسترول موجود در غذای مصرفی به طور خودكار به كلسترول خون افزوده نمی‌شود قسمت اعظم كلسترول خون در داخل بدن سنتز می‌شود. به موازات افزایش میزان كلسترول دریافتی از غذا، میزان سنتز كلسترول در بدن كاهش می‌یابد كه این روند به تثبیت وضعیت كلسترول پلاسما كمك می‌كند. لازم به ذكر است كه چربیهای اشباع شده موجود در غذا بیشترین تاثیر را بر روی سطح كلسترول خون می‌گذارند و در این بین كلسترول غذا نقشی ندارد. طبیعی است وقتی چربیهای اشباع نشده جایگزین چربیهای اشباع شده شوند، كلسترول خون پایین می‌آید. نكته قابل توجه آن است كه قسمت اعظم چربیهای موجود در زرده تخم مرغ، از نوع غیر اشباع هستند و هیچ ارتباطی با افزایش كلسترول ندارند بنابراین از كلسترول تخم مرغ نهراسید و روزانه یك عدد تخم مرغ مصرف كنید. لسیتین نیز در انتقال چربی خون و در متابولیسم كلسترول نقش دارد. با توجه به مطلب بالا و مطالعات گوناگونی كه در این زمینه انجام شده است می‌توان به ارزش غذایی تخم مرغ به عنوان منبع غنی پروتئین و نیز سایر املاح و ویتامین‌ها پی برد
 
بالا