• توجه: در صورتی که از کاربران قدیمی ایران انجمن هستید و امکان ورود به سایت را ندارید، میتوانید با آیدی altin_admin@ در تلگرام تماس حاصل نمایید.

دیدنیهای شهر کنگاور

Nicol

متخصص بخش گردشگری
آشنايي با معبد آناهيتا
anahita-1701-mm.jpg


معبد آناهیتا در مرکز شهر کنگاور در مسير همدان به کرمانشاه قرار دارد. این بنا روی تپه‌ای طبیعی ساخته شده است.

معبد آناهيتا متعلق به آناهيتا، الهه پاكي و محلي براي نيايش آب بوده كه يكي از چهار عنصر مقدس و مورد احترام ايرانيان باستان است.
آناهیتا ایزد بانوی آب‌های روان، زیبایی، فراوانی و برکت در دوران پیش از اسلام بوده است.
برخی از محققین، این بنا را کاخی ناتمام برای خسرو پرویز معرفی کرده‌اند. عده‌ای نیز زمان ساخت آن را به اواخر سده سوم و آغاز سده دوم قبل از ميلاد و عده دیگر آن را به سده اول قبل از ميلاد نسبت می‌دهند.
اين معبد كه براي استفاده از آب رودخانه شاپور در 6 متري زمين قرار دارد، به صورت مكعب است و ديوارهاي اين معبد از سنگ‌هاي بزرگي بنا شده اند كه بين سنگ‌هاي حجاري شده هيچ ملاتي وجود ندارد و اين سنگ‌ها توسط بست‌هاي آهني به هم متصل شده اند.
اين ب‍ن‍‍ا ب‍ر پ‍ش‍ت‍ه‌‌‌ا‌ي‌ ‌از ص‍خ‍ره‌ ق‍ر‌ار گ‍رف‍ت‍ه‌ که‌ د‌ار‌ا‌ي‌ 220م‍ت‍ر طول‌ و 210م‍ت‍ر ‌ع‍رض‌ ‌اس‍ت‌ و ض‍خ‍‍ام‍ت‌ دي‍و‌ار م‍ح‍ي‍ط‍ي‌ ‌آن‌ به‌ 5/18 م‍ت‍ر م‍‍ي‌‌رسد.
anahita-1701-mm2.jpg

در قسمت جنوبی بنا، پلکان دو طرفه‌ای به درازای 154 متر وجود دارد. هر دو تا پنج پله، در یک بلوک سنگی ایجاد شده است. تعداد سنگ پله‌ها در پلکان شرقی 26 پله و در پلکان غربی 21 پله است.
جوي‌هاي سنگي آب رودخانه را ميزان كرده و به طرز باشكوهي به آبگيري وسط معبد هدايت مي‌شده. نوع تقسيم آب و جريان آب درون معبد يكي از شگفتي‌هاي مهندسي در آن دوران مي‌باشد تا اين عنصر مقدس را به زيباترين شكل ممكن به نمايش بگذارند.
در چهار طرف معبد دالان‌هايي تعبيه شده كه در كف اين آن‌ها جوي‌هاي آب به صورت رفت و برگشت آب را به وسط معبد هدايت مي‌كرده.
در وسط معبد فضايي وجود دارد كه آب از اين جوي‌ها در آن جمع شده و استخر كوچكي حدوداً در ابعاد 10 در10 و عمق 20 سانتي متر را پر آب مي‌كرده.
در دو طرف بالاي معبد آناهيتا سر چهار گاو در هر طرف به صورت رو به روي يكديگر قرار دارد كه در زمان آبگيري اين معبد عكس سر گاوها روي آب نقش مي‌بسته است.
 

Nicol

متخصص بخش گردشگری
anahita-1701-mm1.jpg

دي‍و‌ار م‍ح‍ي‍ط‍ي‌ ک‍ه‌ س‍ت‍ون‍‍‌ه‍‍ا ب‍ر ‌آن‌ و‌اق‍‍ع‌ ش‍ده‌ خ‍ود ‌از دو ق‍س‍م‍ت‌ ت‍ش‍ک‍ي‍ل‌ ش‍ده، ق‍س‍م‍ت‌ د‌اخ‍ل‍‍ي‌ ک‍ه‌ ب‍‍ا ‌اس‍ت‍ف‍‍اده‌ ‌از س‍ن‍گ‍‍‌ه‍‍ا‌ي‌ ق‍ل‍وه‌ و لاش‍ه‌ ب‍ه‌ ‌اب‍‍ع‍‍اد و ‌ان‍د‌ازه‌‌‌ه‍‍ا‌ي‌ م‍خ‍ت‍ل‍ف‌ و م‍لاط گ‍چ‌ س‍‍اخ‍ت‍ه‌ ش‍ده‌ و ق‍س‍م‍ت‌ خ‍‍ارج‍‍ي‌ ب‍ه‌ وس‍ي‍ل‍ه‌ ي‍ک‌ ردي‍ف‌ س‍ن‍گ‌ ت‍ر‌اش‌ ن‍م‍‍اس‍‍از‌ي‌ شده‌ ‌اس‍ت‌.
‌ارت‍ف‍‍ا‌ع‌ ‌اي‍ن‌ دي‍و‌ار ن‍ي‍ز ب‍‍ا ت‍وج‍ه‌ ب‍ه‌ ش‍ي‍ب‌ ص‍خ‍ره‌‌‌ا‌ي‌ ک‍ه‌ رو‌ي‌ ‌آن‌ ق‍ر‌ار گ‍رف‍ت‍ه‌ ‌اس‍ت‌ در ق‍س‍م‍ت‍‍‌ه‍‍ا‌ي‌ م‍خ‍ت‍ل‍ف‌ م‍ت‍‍غ‍ي‍ر ب‍وده‌ و ‌از چهار م‍ت‍ر ت‍‍ا 12م‍ت‍ر ‌اس‍ت‌ ک‍ه‌ ب‍‍ع‍ض‍‍ي‌ م‍ح‍ق‍ق‍ي‍ن‌ ب‍‍ا ‌اس‍ت‍ن‍‍اد ب‍ه‌ ب‍رخ‍‍ي‌ م‍ح‍‍اس‍ب‍‍ات‌ ‌اي‍ن‌ ‌ارت‍ف‍‍ا‌ع‌ ر‌ا در ض‍ل‍‍ع‌ ج‍ن‍وب‌ ‌غ‍رب‍‍ي‌ ت‍‍ا 18 م‍ت‍ر ت‍خ‍م‍ي‍ن‌ م‍‍ي‌‌زن‍ن‍د.
از دي‍گ‍ر ب‍خ‍ش‌‌‌ه‍‍ا و ‌ع‍ن‍‍اص‍ر ‌اص‍ل‍‍ي‌ ب‍ن‍‍ا‌ي‌ م‍‍ع‍ب‍د ‌آن‍‍ا‌ه‍ي‍ت‍‍ا‌ي‌ ک‍ن‍گ‍‍اور م‍‍ي‌‌ت‍و‌ان‌ ب‍ه‌ ص‍ف‍ه ‌آن‌ ‌اش‍‍اره‌ ک‍رد.
‌آن‍چ‍ه‌ ‌از ‌اي‍ن‌ ب‍خ‍ش‌ ب‍‍اق‍‍ي‌ م‍‍ان‍ده‌ و در ک‍‍اوش‌‌ه‍‍ا‌ي‌ ب‍‍اس‍ت‍‍ان‌‌ش‍ن‍‍اس ‍‍ي‌ م‍ش‍خ‍ص‌ ش‍ده،‌ دي‍و‌ار‌ي‌ ‌اس‍ت‌ در ض‍ل‍ع‌ ج‍ن‍وب‍‍ي‌ ص‍خ‍ره‌ ک‍ن‍گ‍‍اور ک‍ه‌ در ب‍خ‍ش‌‌‌ه‍‍ا‌ي‌ ش‍رق‍‍ي‌ و ‌غ‍رب‍‍ي‌ ‌اطر‌اف‌ ص‍خ‍ره‌ ‌اث‍ر‌ي‌ ‌از ‌آن‌ ب‍ر ج‍‍ا‌ي‌ ن‍م‍‍ان‍ده‌ ‌اس‍ت‌.
ض‍ل‍‍ع‌ ش‍م‍‍ال‍‍ي‌ ن‍ي‍ز‌ م‍ورد ک‍‍اوش‌ ق‍ر‌ار ن‍گ‍رف‍ت‍ه‌ و ت‍ن‍‍ه‍‍ا در ض‍ل‍‍ع‌ ج‍ن‍وب‍‍ي‌ ‌آن‌ دي‍و‌ار‌ي‌ ب‍‍ا ق‍طر 5/9م‍ت‍ر و طول‌ 93 ب‍ه‌ ص‍ورت‌ ي‍ک‌ س‍ک‍و ب‍‍اق‍‍ي‌ م‍‍ان‍ده که رو‌ي‌ ب‍ق‍‍اي‍‍ا‌ي‌ دي‍و‌ار ‌آث‍‍ار‌م‍رب‍وط ب‍ه‌ م‍‍ع‍م‍‍ار‌ي‌ ي‍ک‌ ح‍م‍‍ام‌ س‍ل‍ج‍وق‍‍ي‌ م‍ش‍خ‍ص‌ ‌اس‍ت‌.
م‍ص‍‍ال‍ح‌ ‌ع‍م‍ده‌ ‌اي‍ن‌ دي‍و‌ار ر‌ا س‍ن‍گ‌ ‌غ‍ي‍ر ح‍ج‍‍ار‌ي‌ ش‍ده‌ و ض‍خ‍ي‍م‍‍ي‌ ت‍ش‍ک‍ي‍ل‌ م‍‍ي‌‌د‌ه‍د ک‍ه‌ ب‍‍ا ‌اس‍ت‍ف‍‍اده‌ ‌از م‍لاط گ‍چ‌، رو‌ي‌ ‌ه‍م‌ ت‍ث‍ب‍ي‍ت‌ ش‍ده‌‌‌ان‍د.
anahita-1701-mm3.jpg

‌آخ‍ري‍ن‌ ب‍خ‍ش‌ ‌از م‍‍ع‍م‍‍ار‌ي‌ ب‍ن‍‍ا‌ي‌ ک‍ن‍گ‍‍اور ر‌ا ب‍ق‍‍اي‍‍ا‌ي‌ م‍‍ع‍م‍‍ار‌ي‌ ف‍ر‌از ت‍پ‍ه‌ ت‍ش‍ک‍ي‍ل‌ م‍‍ي‌‌د‌ه‍د، ‌اي‍ن‌ ب‍خ‍ش‌ ش‍‍ام‍ل‌ دي‍و‌اره‌‌‌ا‌ي‌ ب‍ه‌ ق‍طر 6 م‍ت‍ر ‌اس‍ت‌ ک‍ه‌ م‍ح‍دوده‌‌‌ا‌ي‌ در ح‍دود ي‍ك‍ ه‍ز‌ار و 200م‍ت‍ر م‍رب‍‍ع‌ ر‌ا ش‍‍ام‍ل‌ م‍‍ي‌‌ش‍ود ک‍ه‌ در ج‍‍ه‍ت‌ ش‍رق‍‍ي‌ ‌غ‍رب‍‍ي‌ س‍‍اخ‍ت‍ه‌ ش‍ده‌ است.
در تابستان سال ۱۳۴۷ برای نخستین‌بار هیئتی در تپه ناهید کنگاور به کاوش‌های باستان‌شناسی پرداخت.
پس از بررسی‌های اولیه مشخص شد که از مجموع تپه ، تقریباً حدود 53 هزار متر مربع به بنای تاریخی اختصاص دارد که به جز چند سر ستون شکسته و تعدادی حجاری‌های پراکنده در کنار کوره‌های آهک‌پزی که چند سال قبل از آن تعطیل شده بود چیز دیگری مشهود نیست.
اعضای هیئت عکس هوایی کنگاور را که در سال ۱۹۳۲ میلادی تهیه شده بود، پس از تعبیر و تفسیر و یافتن گرته و اثری از امتداد ابهام آمیز دیوار و صفه تاریخی مدفون، مورد استفاده قرار داد و موفق گردید بخشی از دیوار شرقی را در آن تشخیص داده و پس از کاوش، آن قسمت از صفه را از خاک ایام آزاد نماید.
با آغاز فعالیت‌های هیأت کاوش معبد آناهیتا در سال ۱۳۴۷ و پس از خرید و تخریب منازل مسکونی بالای تپه و اطراف آن نقشه و موقعیت مکانی این بنای تاریخی تهیه شد.
 
بالا